14 Haziran 2012 Perşembe

Tüp bebek yöntemi

Tüp Bebek Yöntemi ile ilk sağlıklı doğum İngiltere'de 1978 yılında gerçekleşmiştir. Laboratuvar ortamında bir araya getirilen spermin yumurtayı döllemesini ifade eder. Tüp bebek işlemi yumurta uyarımı ile elde edilen yumurtaların etrafına eşinin hareketli spermi bırakılarak spermin kendiliğinden yumurta içerisine girip döllemesidir. Mikroenjeksiyon işleminde ise sperm özel mikroskop yardımıyla yumurtanın içerisine yerleştirilmektedir. Bu şekilde laboratuar ortamında elde edilen döllenmiş yumurtalar belirli bir süre özel besleyici sıvılar (kültür ortamı) içerisinde ısısı, nemi, oksijeni ve karbondioksiti anne rahmini taklit eden özel cihazlar içerisinde gelişimleri tamamlayarak bölünmeleri sağlandıktan sonra gelişen embriyolar rahim içine yerleştirilmektedir.



Tüp Bebek Kimlere Uygulanmalıdır?

Yaşı 35' in üzerinde olan infertil kadınlar.
Erkek nedenli çocuk sahibi olamayan çiftler.
Yumurtalık kanalları olmayan veya herhangi bir nedenle tıkalı olan kadınlar.
Gebe kalmak için geçirdiği cerrahi girişimleri başarısız olanlar ve cerrahinin çok riskli olduğu kadınlar.
Çocuk sahibi olamama nedeni; endometriyozis, rahim ağzındaki salgının sperm hareketlerini bozması (servikal faktör), yumurta kistlerinin çatlamaması (unruptured follikül), nedeni izah edilemeyen infertilite (unexplained infertilite) olanlar ya da tekrarlanan 3 - 4 rahim içi aşılamada (intrauterin inseminasyon - IUI) gebelik elde edilememiş olanlar.
Yumurtalık rezervi sınırda olan kadınlar

Tüp Bebek Hazırlığı

İnfertil ailenin ilk görüşmeye Karı-koca birlikte gelmesi, tüp bebek tedavisinin seçiminin yapılması ve kararların ortak olarak alınması açısından son derece önemlidir.

Karaciğer, böbrek fonksiyon testleri, pıhtılaşma, sarılık, genetik kan tetkikleri, kültürleri, histerosalpingografi(HSG), hormonal incelemeleri tamamlanmaya çalışılır. Böylece önceden saptanabilecek bir problemin, IVF işlemini etkilemesi önlenebilecek ve çiftin bu konuda bilgilendirilmesi sağlanabilecektir. Bazı hormonların (östradiol, FSH, LH) mutlaka adetin 2. veya 3. gününde değerlendirilmesi gerekir. Bu sonuçlar hem başarı şansınızın değerlendirilmesinde hem de daha sonraki tedavinizde ilaç dozunuzu belirlemede yardımcı olacaktır. Gebelik blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder